اگر مبنا عدد اعلامی دژپسند باشد، میتوان گفت ایران در شش ماهه نخست سال جاری ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد نفت داشته است. برابر 2 () باشد، (c مقدار آستانهای است)، این مدل را مدل آستانهای مینامند. بایستی یک روش تکراری برای دوره t ()، هنگامیکه مقدار قبلی احتمال بهعنوان داده در مدل استفاده میشود. 2009) با استفاده از مدل VAR، اثرات شوکهای قیمتی نفت بر متغیرهای کلان اقتصاد قزاقستان را طی دوره 2007:4- 1994:1 مورد بررسی قرار میدهد.
2009)، با استفاده از روش مارکوف سوئیچینگ و با بکارگیری دادههای فصلی 2005:1- 1970:1 به بررسی رابطه نامتقارن بین تغییرات قیمت نفت و فعالیت اقتصادی کشورهای G7 پرداختند. ابریشمی و همکاران (1387) در مطالعه خود، به بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر رشد اقتصادی برخی کشورهای پیشرفته صنعتی شامل نروژ، انگلستان، کانادا که جزو کشورهای خالص صادرکننده نفت میباشند، با دادههای فصلی طی دوره 1999- 1988 پرداختهاند. جایگاه نخست ایران در عرصه ذخایر نفت و گاز در جهان در حالی است که این منابع جزو منابع متعارف محسوب شده و ایران هنوز اکتشاف گسترده و تخمین ذخایر غیر متعارف (شیل های نفت و گاز و هیدرات های گازی) را آغاز نکرده است.
بر این اساس اگر مبنا گفته نوبخت باشد، میتوان گفت درآمد نفتی ایران در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۱٫۲ میلیارد بوده است.
لازم بذکر میباشد که درنظر گرفتن شوک درآمد نفتی به جای شوک قیمت نفت از آنجا ناشی میشود که چون در کشورهای نفتخیز این درآمدهای نفتی است که به اقتصاد تزریق میشود و از آنجا که ممکن است تغییر در برابری نرخهای ارز نیز علاوه بر قیمت نفت در کاهش و یا افزایش درآمدهای نفتی موثر باشد، لذا بهنظر میرسد درنظر گرفتن شوک درآمدی نفت برای کشورهای صادرکننده نفت مناسبتر باشد.
هیوستون (رویترز) – شرکت شورون Chevron (NYSE:CVX) روز جمعه سود سه ماهه چهارم را گزارش داد که برآوردهای وال استریت را نادیده گرفت و چشمانداز ضعیفی را برای تولید نفت و گاز امسال ارائه کرد که این امر باعث کاهش ارزش سهام آن شد. نتایج حاصل در جدول (2) ارائه داده شده است. نتایج مطالعه حاکی از این است که شوک کاهش قیمت نفت اثر معنیداری بر رشد GDP نداشته و یا این اثر ناچیز است، درصورتیکه اثر افزایش قیمت نفت در تمام موارد معنیدار و بیش از اثر کاهش قیمت نفت بوده است.
همانطور که مشاهده میشود، اثرات شوکهای منفی نفتی بر رشد تولید طی دوره زمانی مورد مطالعه، قابل تفکیک به دو رژیم میباشد که ضرایب شوکها نیز از لحاظ آماری معنیدار هستند. استفاده و نتایج حاصل از برآورد مدل برای ایران، با سه کشور صادرکننده نفت (اندونزی، کویت و عربستان) که شرایط اقتصادی مشابهی دارند، مقایسه شده است. با توجه به اینکه ایران جزء کشورهای صادرکننده نفت میباشد و در این کشورها، شوکهای منفی نفت اهمیت بیشتری را دارند، بنابراین در تخمین مدل از شوکهای منفی استفاده میگردد.
نتایج شبیهسازی بیانگر آن است که با روندکنونی، عمر ذخایرگازی مؤثر در آینده درکشور از حدود 400 سال به کمتر از 30 سال در سال 1414 خواهد رسید. مطالعات متعددی در رابطه با اثرات نامتقارن شوکهای نفتی بر تولید، در داخل و خارج کشور انجام شده است که در این بخش به بررسی برخی از این مطالعات پرداخته میشود. شرکت پتروپارس هم سهمی ۹/ ۱۹درصدی از این پروژه در اختیار داشت.
اولین شرکت بزرگ نفتی که نتایج سه ماهه چهارم را گزارش کرد، 5.1 میلیارد دلار یا 2.65 دلار به ازای هر سهم درآمد داشت.
D4LOILM: بیانگر نرخ رشد درآمد نفتی بدست آمده از فرمول (15) میباشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که اثر مثبت تکانه قیمت نفت بر روی واردات، تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمتها در همه کشورها مثبت بوده و باعث افزایش آنها میگردد. در ایران تنها مطالعاتی که صنعت گاز کشور را با رویکرد پویاییشناسی سیستم ارزیابی و تحلیل کرده، مطالعه کیانی و پورفخرایی (2010) و صمدی و عیدیزاده (1392) است.
در این مطالعه سعی شده است تا دورنمایی از چنین وضعیتی با تأکید بر منابع گاز متعارف ایران صورت پذیرد. به طوری که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران توضیح میدهد: «در دولت سیزدهم، ما بازارهایی که به دلیل تحریم و یا به دلیل سیاستهای خاصی از دست دادیم، دوباره برگردانیم. در نهایت ممکن است چین دست بالاتر را در رابطه با روسیه داشته باشد. این پژوهشگران با استفاده از چارچوب الگوسازی پویاییشناسی سیستم به بررسی روند رشد مصرف گاز طبیعی در این کشور پرداختهاند.